tiistai 24. maaliskuuta 2015

Lapsiperhe lomailee kätevästi Baltiassa

Kesälomakausi lähestyy - tässä yksi vaihtoehto lapsiperheen matkakohteeksi. Siis, jos ei Putinia liiaksi pelkää. Budjettimatkailua parhaimmillaan - autolla Baltiaan! Luvassa pientä itäblokin tuomaa extremeä, mutta kuitenkin vielä kotoisan länsimaalaista.
Tällä kokoonpanolla emme ole Ruotsin risteilyjen lisäksi käyneet Suomen rajojen ulkopuolella, kuin Virossa ja Latviassa. Nuppunen on sentään päässyt Aruballe saakka, mutta tätä konkkaronkkaa en hevillä veisi 10 tunnin lentomatkalle. Sen verran säälin kanssamatkustajia.
Vuosina 2010 ja 2013 auton nokka on kuitenkin suunnattu ystäväperheen kanssa kohti etelää, määränpäänä kylpyläkaupunkinakin tunnettu Jurmala Latviassa. Ensimmäisellä kerralla olimme kumpikin yksilapsisia pieniä perheenalkuja, ja toisella kerralla vuonna 2013 seurue oli kasvanut kolmella pikkuisella, matkalaisia ollen yhteensä jo 10! Reitti on kulkenut lautalla lahden yli Tallinnnaan, jossa ensimmäisellä reissulla jäimme päiväksi kaupunkia kiertelemään. Hotelliyön jälkeen starttasimme Tallinnasta seuraavana aamuna Via Balticalle kohti etelää ja Riianlahden tuulosia. Muutaman tunnin ajomatkan jälkeen Viro jää taakse ja matka jatkuu samaista Via Balticaa eli E67 Latvian puolella. Heti rajanylityspaikan jälkeen on kotoisasti Hesburger, jonka pihassa on erinomainen uudehko leikkipuisto. Lapset pääsevät energiaa purkamaan, samalla puistossa voi vetäistä hampparit huiveriin ja jos tarve vaatiin tankata autot. Olemme olleet aina omilla autoilla liikeenteessä. Lentäen olisit jo perillä, mutta autoon saa pakattua paljon enemmän kampetta mukaan. Automatka Tallinasta Jurmalaan kestää n. 4-5 h, riippuen toki taukojen pituudesta ja määrästä. Kun Tallinnasta lähtee puolen päivän kieppeillä liikenteeseen, on Latvian pääkaupungissa Riikassa sopivasti pahimpaan ruuhka-aikaan... Olemme aina eksyneet Riikan keskustaan, joka on ohitettava päästäkseen Jurmalaan johtavalle tielle. Riikasta Jurmalaan on onneksi enää reilu 20 km matka, joka taittuu sukkelasti.
Hyvä vaihtoehto on pysähtyä matkalla ensin muutamaksi päiväksi Pärnuun ja viettää muutama rantapäivä siellä, ennen Latviaan suuntaamista. Lyhentää päivän autossa istumisaikaa kivasti!


Jurmala on täynnä kauniita vanhoja huviloita ja mukavia pieniä ruokapaikkoja.
Hiekkarannat ovat kerrassaan upeat. Vähän niin kuin Pärnussa, mutta moninkertaisessa mittakaavassa. Vaikkei vesi ole turkoosia ja palmupuut huoju tuulessa Karibian tyyliin, ovat rannat siistejä ja hyvin huollettuja. Vesi suojaisassa Riianlahdessa on heinäkuussa ihanan lämmintä. Muutenkin reissuilleimme on sattunut huippukelit, ensimmäisellä kerralla lämpöä oli koko ajan yli 30°, parhaimmillaan jopa 33°C (ja minä viikolla 34 raskaana). Tämä kannataa huomioida majapaikan ilmastoinnissa. ;)
Hinta-taso Suomeen verrattuna on suht edullinen, erityisesti ruoka ja juoma ovat huokean hintaisia.  Olemme yöpyneet Jurmalassa niin huoneistohotellissa, kuin vuokranneet yhdessä kokonaisen talon. Ei mitään luksusta, mutta perus mukavat kuitenkin. Kumpikin on toiminut ilman moitteen sijaa ja oleet kävelymatkan päässä upeasta yli 30 km pitkästä hiekkarannasta sekä pienestä idyllisestä kävelykadusta. Ensimmäisellä kerralla iso miinus oli huoneistohotellin puutteellinen ilmastointi. Superhelteillä kattohuoneisto oli ympärivuorokautisesta läpivedosta huolimatta kuin sauna. Siitä viisastuneena valitsimme toiselle matkallemme ilmalämpöpumpulla varustetun talon!
Talon ehdottomiin plussiin kuului myös mukava terassi grilleineen ja pihakalusteineen. Lapsikatraan kanssa oli välillä ihanan rentouttavaa syödä jossain muuaalla kuin ravintolassa. Grillin ääressä vietimmekin monet hauskat illat!
Rantaelämä katkeaa kätevästi, kun suuntaa Latvian pääkaupungin Riikan sykkeeseen. Olemme tehneet kummallakin reissullamme päiväretkiä Riikaan shoppailemaan ja katselemaan upeaa ja hyvin hoidetua vanhaa kaupunkia. Jurmalasta menee kätevästi juna puolessa tunnissa Riikaan. Jos liikenteessä on omalla autolla, matka taittuu toki sukkelammin sillä, mutta juna on ainakin pikkumatkaajista hauskempi vaihtoehto. Aamulla, kun lähtee liikenteeseen ja palaa illaksi Jurmalaan, ehtii kaupunkia kiertää oikein hyvin. Paluumatkalla juna-asemalta vielä rannalle iltauinnille hikisen päivän päätteeksi. Ja auringon laskua ihaillen rantaa pitkin tallustellen takaisin kämpille. Parempaa kaupunki- ja rantalomapäivän yhdistelmää saa hakea!
Autolla olemme lisäksi vierailleet myös muissa lähikaupungeissa.
Meillä oli isoimmille, tuolloin kuusivuotialle lapsille potkulaudat mukana. Varsinkin Jurmalassa liikenne on sen verran rauhallisempaa, että scootilla pystyi turvallisesti taittaa matkaa. Pienemmät matkasivat pääasiassa vielä rattaissa.

Oi, tämä oli taas tällainen oman hyvänmielen postaus! Vaikka viiden lapsen, iältään 10kk-6 vee, kanssa matkaaminen onkin välillä hermojaraastavaa, tätä kirjoittaessa mieli täyttyi ihanista, lämpimistä muistoista! Huippureissuja huippuseurassa! Kiitos!
Seuraava reissu omalla poppoolla on luvassa muutaman viikon päästä aina yllätykselliseen Tukholmaan!
Kaikki kuvat on otettu iPhonella, reissussa nro 2. vuodelta 2013.

6 kommenttia:

 1. Voi miten kiva postaus, todellakin hyvän mielen sellainen!
  Ehdotin jo viime kesänä perheelle juuri tuollaista lomareissua, mutta se ei saanut teinineitien keskuudessa suosiota. Osaatko yhtään sanoa millaiset on esim. shoppailumahdollisuudet isommissa kaupungeissa, nimenomaan teinityttöjen kantilta (vaatteet, kengät, laukut...)? Tallinnassa onkin käyty muutaman kerran, mutta silloin tytöt olivat vielä ala-asteella eli nyt olisi jo ihan eri tavalla koettavaa 😉

  VastaaPoista
 2. Kiitos, kiva jos tykkäsit! :)
  Riikassa on mielestäni superhyvät shoppailumahdollisuudet. Kaupunkihan on väkiluvultaan Helsinkiä suurempi ja hyvinkin Keski-Eurooppalainen. Silloin kun itse olimme reissussa, kävimme mm. NewYorkerissa (eikös se ole sellainen teinien paikka ;)), jota ei vielä Helsingissä ollut.
  Lisäksi ihan ytimessä on iso uudehko monikerroksinen ostoskeskus, joka on pullollaan merkkiliikkeitä. En nyt muista nimeä, mutta shoppailuparatiisi kuitenkin! ;)

  VastaaPoista
 3. Voi miten ihania kuvia! Itsekin olen ajatellut jotain Euroopan maata kohteeksi, jos oman perheen kanssa lähdetään matkalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Mukavaa reissua, Eurooppa on aina huippuvalinta! ;)

   Poista
 4. Hei oli kiva lukea että muutkin viihtyvät Baltiassa.. Me olemme kiertäneet seurueen kanssa ympäri maailmaa ja sitten Euroopassa. Viime vuonna Latvia Liettua akselilla koska koiramme on Latviasta ja suosittelen syvästi kaikille helppoa (autolla) nopeaa verrattuna esim. Saksan matkoihin niitäkin 5 kesää tehneenä ja halpaa. Suosittelen myös Liettuassa käyntiä rantakohteena Palanga viime vuonna ja tämäkin juhannus tulee siellä vietettyä. Olo on kuin välimerellä 1km kävelykadun ja 18km ranta seurana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Täytyy ehdottomasti tutustua Palangaan, josko sinne seuraavaksi! Kiitos vinkistä! :)

   Poista

Kiitos kivasta kommentista!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...